Organisatie
Ook deze keer is er naast het bestuur weer een groep mensen betrokken bij de organisatie van het festival. Voor de subsidies die via de Luitstichting voor dit festival zijn aangevraagd (naast het bedrag dat de Luitvereniging beschikbaar stelt) en de verdere zakelijke kant is Hein Krantz samen met Wouter van Geene, onze penningmeester, verantwoordelijk. Deze keer is er ook ondersteuning van buiten bij de subsidieaanvragen, met als resultaat dat we nu voldoende middelen hebben om alle onderdelen van het festival door te laten gaan. Jan Burgers heeft ons geholpen met een planbeschrijving en de inhoud van het symposium. Earl Christy levert een waardevolle bijdrage aan de programmering en heeft inmiddels eindeloos veel muziek uit handschriften omgezet naar leesbare partituren. Verder is de websitewww.luitdagen.nl vernieuwd dankzij Wouter van Geene en Wouter Lucassen en wordt de informatie daar up-to-date gehouden. Tot slot helpt Marina LaVos ons met de PR.
Vrijwilligers
Tegen de zomer zullen wij weer een beroep doen op vrijwilligers. Bij deze alvast een oproep om daarover na te denken. Het programma is veel rustiger dan in 2018, het vrijwilligerswerk zal dan ook vooral bestaan uit hulp bij de concerten en de workshop en masterclass. Verder zal er een luittafel met boeken en informatie zijn; mogelijk op de Oude Muziekmarkt en anders in de Doopsgezinde kerk. Ook daar kan hulp goed gebruikt worden. Net zoals in 2018 bieden we ook weer 'flitslessen' aan voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de luit en zo'n instrument wel eens in hun handen willen houden.
Programma
Symposium The Lute in Twilight: het symposium vindt weer in TivoliVredenburg plaats. Onderwerpen zijn onder meer de sociale achtergrond waarin de muziek past, de rol van de luit in ensemblemuziek, de ontwikkeling van deze muziek en de bouw van de luiten uit de late periode. In het festival wordt naast solomuziek uit de periode muziek gespeeld voor luit met twee strijkers, tot een volledig strijkkwartet en combinaties met fluit en strijkers. Robert Barto, die een soloprogramma speelt, is voor de meesten wel een bekende, onder andere door zijn opnames van Weiss voor Naxos. Jadran Duncumb is een jonge speler van wie we ongetwijfeld meer gaan horen. Earl Christy is bekend van eerdere luitdagen, een specialist in deze muziek en het oordeel over mijn eigen luitspel laat ik graag aan de toehoorders over.
Workshop en masterclass
Voor de leden die graag ook zelf iets willen doen, is er een korte workshop voor luiten – ook renaissanceluiten – en strijkers en/of blazers. Uiteraard zorgen we voor partijen voor luitspelers die zich hiervoor aanmelden. Later volgt hier meer informatie over. Dat geldt ook voor het aanmelden voor masterclasses. Zie voor alle informatie www.luitdagen.nl en hou de komende tijd je mailbox in de gaten!