16 november 20.00 uur
't Huys Dever, Heereweg 349A, Lisse
Ensemble Rossignol: Alice Gort-Switynk (zang en blokfluiten) & Elly van Munster (theorbe en romantische gitaar)
Ik zou zo graag... werken van onder anderen Strozzi, Cima, Händel, Zipoli en Locatelli
Toegang: € 15,00. Borrel na afloop
Reserveren: 0252-411430 of kasteeldever@gmail.com.

16 november 20.00 uur
Sint-Jan, Gouda
Mariavespers, Claudio Monteverdi
Cantare, Copper & Zink, Schola Cantorum Karolus Magnus en solisten
m.m.v. Suzanne van Os, chitarrone

23 november 15.30 uur
Utrecht, Domkerk
G.F. Händel – Ode to St. Cecilia
Domcantorij o.l.v. Remco de Graas
m.m.v. David van Ooijen, theorbe
www.davidvanooijen.wordpress.com

24 november 19.00 uur
Culemborg, Grote of Barbarakerk
J. Gilles – Messe des Morts
Concerto da Fusigmano
m.m.v. David van Ooijen, theorbe
www.davidvanooijen.wordpress.com

24 november 15.30 uur
Buurtsalon Jeltje, 1e Helmersstraat 106 - N, Amsterdam
Hoor wie klopt daar, kinderen? Een vrolijk Sinterklaasprogramma voor jong en oud.
Middeleeuwse en 17e-eeuwse sinterklaasliederen, wonderverhalen, moderne sinterklaaskrakers en een heleboel merkwaardige wetenswaardigheden over Sinterklaas. Het wordt een vrolijke boel!
Eveline Juten (zang, draailier, cister) en Henk Dekker (toetsen).
Toegang: € 10,--  kinderen € 5,--

8 december 11.30 uur
Voorburg, Huygens Museum Hofwijck
Het muzikale leven van Constantijn Huygens
Live luitmuziek en commentaar met lichtbeelden door Willem Mook

15 december, 13.30 uur
Nieuw-Amsterdam
Rembrandt-programma
Leonore van Sloten (zang) en Willem Mook (luit)
Reserveren bij hhfhemmen@hotmail.com.

17 december, 20.00 uur
Groningen, Ver. Dante Alighieri
Met Dante van Hel tot Hemel (Divina Comedia)
Peter Adema (voordracht) en Willem Mook (luit en vihuela)

22 december 15.30 uur
Buurtsalon Jeltje, 1e Helmersstraat 106 - N, Amsterdam
Os & Ezel: een kerstconcert met Nederlandse kerstliederen van de 13e tot en met de 17e eeuw.
Eveline Juten vertelt en zingt het wonderlijke kerstverhaal in verstaanbaar Middelnederlands, geeft waar het nodig is een toelichting, en begeleidt zichzelf op psalterium en luit.
Toegang: € 10,--

23 februari 15.30 uur
The Delights of the Bottle
17e-eeuwse drankliederen uit Nederland en drankzuchtige Engelse Broadside Ballads door Eveline Juten (zang, cister, luit) en Arwen Bouw (barokviool).
Toegang: € 10,--
www.evelinejuten.nl

Tips voor evenementen en concerten?
Informatie van harte welkom bij webmaster@nederlandseluitvereniging.nl.
Luitdag zaterdag 23 november
Doopsgezinde Kerk, Oudegracht 270 Utrecht

Joachim Held studeerde aan de Schola Cantorum Basiliensis bij Eugen Dombois en Hopkinson Smith. Hij vervolgde zijn studies bij Jürgen Hübscher aan de Musikhochschule Karlsruhe. In 1990 werd hij laureaat in het internationaal concours van het MAfestival Brugge, wat het begin werd van een internationale carrière. Sinds 1992 speelde hij met gerenommeerde orkesten, zoals Il Giardino Armonico, het Freiburger Barockorchester en Concentus Musicus. Als solist trad hij op in talrijke concerten en muziekfestivals. Sinds 2007 is Joachim Held docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2010 werd hij tevens benoemd tot luitdocent aan de Hochschule für Künste in Bremen.
Programma luitdag
12.30 uur: ontvangst met koffie en thee
13.00 uur: open podium voor leden van de NLV
14.00 uur: Jelma van Amersfoort en Jan van Cappelle: een gitaar uit 1760
15.30 uur: pauze
16.00 uur: Joachim Held (elfkorige barokluit): vroege werken van Sylvius Leopold Weiss
Iedereen is welkom om het programma tot aan het concert zonder kosten bij te wonen. Voor het concert betalen niet-leden van de NLV een toegangsprijs van 15 euro.
Voor het open podium graag aanmelden bij Ciska Mertens: voorzitter@nederlandseluitvereniging.nl.

Jelma van Amersfoort en Jan van Cappelle
Kasteeel Duivenvoorde in Voorschoten is in het bezit van een unieke gitaar uit 1760, gebouwd door Gosewijn Spijker, mogelijk de oudste gitaar van Nederland. Jelma van Amersfoort, luitist, gitarist en onderzoekster op het gebied van de historische tokkelinstrumenten, en Jan van Cappelle, bouwer van luiten en gitaren (van renaissance tot elektrisch) doen onderzoek naar deze gitaar. Omdat het zo'n bijzonder instrument is, is het plan ontstaan er een replica van te bouwen. Ondanks de ouderdom is het instrument relatief goed bewaard gebleven.