Zaterdag 10 maart, Utrecht: Luitdag

Doopsgezinde Kerk, Oudegracht 270, 3511 NV Utrecht
Een levende luitlegende, een illustere luitiste en de kans om zelf eens mee te doen met een groot luitorkest: redenen genoeg om reikhalzend uit te kijken naar de voorjaarsluitdag van de NLV!
Nico van der Waals
Luitbouwer Nico van der Waals is één van de mensen van het eerste uur van de opleving van de oude muziek. In 2017 is hij ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag tot erelid van de NLV benoemd. Alle reden dus om hem voor de jaarlijkse luitdag uit te nodigen, samen met zijn partner, de luitspeelster Sigrun Richter, met wie hij intensief samenwerkt.
Sigrun Richter
Het programma van Sigrun Richter belooft zeer interessant te worden. Zij speelt haar programma op een elfkorige luit, gestemd in “Accords Nouveaux”. Sigrun Richter is luitdocente aan het Dr. Hochs Konservatorium in Frankfurt. Naast haar lessen en veelvuldige optredens verzorgt zij regelmatig cursussen en masterclasses in Duitsland en Italië.
Europees Luitorkest
De ochtend is gewijd aan een repetitie, onder leiding van Eveline Juten, voor het concert van het Europees Luitorkest (ELO). Dit concert vindt plaats op vrijdagavond 31 augustus tijdens de Internationale Luitdagen 2018 in Utrecht, in samenwerking met het Festival Oude Muziek. Deelname aan het luitorkest staat open voor iedereen die wat ervaring heeft met samenspelen, of in ieder geval in staat is om de aanwijzingen van een dirigent te volgen en genoeg boven de muziek staat om te horen of hij/ zij gelijkspeelt. De stemming is A=440 Hz.
Iedereen mag meedoen aan de repetitie op de luitdag, ook als u niet van plan bent deel te nemen aan het ELO. De muziek wordt aan de deelnemers toegestuurd. U dient zich altijd wel tijdig op te geven, onder vermelding van het instrument dat u bespeelt en uw spelniveau. Aanmelding is mogelijk via: voorzitter@nederlandseluitvereniging.nl.

10.00 – 10.30 koffietijd
10.30 – 12.00 repetitie ELO
12.15 – 13.15 voortzetting repetitie
13.15 – 14.00 lunchpauze
14.00 – 14.45 gesprek met Nico van der Waals
15.00 – 15.45 jaarvergadering NLV
16.00 – 17.00 concert Sigrun Richter met werk van Mercure, Dufaut en Reusner
17.45 uur einde luitdag
Lunch: U wordt verzocht zelf voor een lunch te zorgen. De NLV zorgt voor koffie, thee e.d.
Toegang: Het concert is voor leden van de NLV vrij toegankelijk (niet-leden: € 20,-)
We horen graag of u komt, zodat we ongeveer weten met hoeveel mensen we rekening kunnen houden. Ook dat kan via: voorzitter@nederlandseluitvereniging.nl.
Zaterdag 24 februari, 20.15 uur
Paaskerk, Oude Utrechtseweg 4, Baarn
Au Bord d’une Fontaine – Airs et Brunettes Musique à la cour de Louis XIV
Claire Lefilliâtre (sopraan), Fiederike Heumann (viola da gamba) en Fred Jacobs (luit)
www.preludeklassiekemuziek.nl

Zaterdag 10 maart, 16.00 uur
Doopsgezinde Kerk, Oudegracht 270 Utrecht
Sigrun Richter, barokluit in "Accords Nouveaux" stemming
Werk van Mercure, Dufaut en Reusner
€ 20 (vrij toegankelijk voor leden NLV)

Zondag 11 maart, 11.30 uur
(11 uur inloop met koffie/thee)
Pronkzaal Huygens' Hofwijck, Westeinde 2a Voorburg
Auf dem wasser zu singen, met werken van o.a. Franz Schubert, Maurio Giuliani en  Louis Spohr
Duo Rosemont: Hilde van Ruymbeke (sopraan) en Elly van Munster (romantische gitaar)
€ 19,50 en voor Leden van de Vereniging Hofwijck of vrijwilligers van Hofwijck: € 17,50
www.hofwijck.nl

Zaterdag 28 april t/m dinsdag 1 mei
Tyroolse Luitdagen voor renaissancemuziek
Georganiseerd door de Oostenrijkse Luitvereniging wordt tijdens deze Tiroler Lautentage door professionals les gegeven in renaissancemuziek voor luit en viola da gamba en in vocale muziek. Zie www.laute.at voor informatie over onze Oostenrijkse zustervereniging en www.laute.at/html/veranstaltungen.php voor details en registratie.
Maandag 30 april, 20.00 uur
Terschelling, Kerk in Midsland
Duo Serenissima: Elisabeth Hetherington (sopraan) en David Mackor (luit)
€ 8 voor volwassenen en € 4 voor kinderen tot 12 jaar
De kaartjes kunt u een half uur voor aanvang van het concert in de kerk kopen. Er is geen pin aanwezig.

Maandag 7 mei, 20.00 uur
Terschelling, Kerk in Hoorn
Programma: o.a. Vivaldi, Munier, Dvorak en M.D. Pujol
Castalia Mandolin Quintet (mandolinen, mandola, liuto cantabile en gitaar)
€ 8 per volwassene en € 4 voor kinderen tot 12 jaar

Dinsdag 29 mei, 12.30 uur
Oude Jeroenskerk, Voorstraat 44, 2201 HW Noordwijk
Isabel Favilla (blokfluit) en Giulio Quirici (luit)
Toegang gratis
www.noordwijk.info

Donderdag 21 juni
Elburg
Wandelconcert
Sytse Buwalda – altus
David van Ooijen – luit
Info: davidvanooijen.wordpress.com

Woensdag 27 juni, 14.30 uur
Museum Vleeshuis, Antwerpen.
Het muziekleven van Constantijn Huygens
Harry van Berne (tenor) en Willem Mook (luit)
Meer concerten, voornamelijk in België, zijn te vinden op www.lute-academy.be.

31 augustus - 2 september, Utrecht: Internationale Luitdagen info

Zaterdag 8 september, 13.30 uur
De Koepelkerk, Jansplein, Arnhem
Franse muziek uit de 16de eeuw
Israel Golani (luit) en Maria Ayerza (renaissanceblokfluiten)
Toegang gratis, vrijwillige bijdrage na afloop

Tips voor evenementen en concerten zijn van harte welkom bij webmaster@nederlandseluitvereniging.nl.

Foto's van evenementen en concerten van de Nederlandse Luitvereniging: