NLV/KVNM editie van het Luitboek van Thysius in prijs verlaagd!

Nieuwe prijs: € 75,- (exclusief verzendkosten), NLV-ledenprijs: € 60,-

U kunt het boek bestellen door een email met uw contactgegevens (adres, telefoon, email) te sturen naar: publicaties@nederlandseluitvereniging.nl.

Het Luitboek van Thysius is de grootste bron handgeschreven luitmuziek ter wereld. Het manuscript, geschreven in Franse tabulatuur, is rond 1600 samengesteld door de kleurrijke predikant Adriaen Smout (1580-1646). Na Smouts dood is het manuscript tijdens een veiling van zijn inboedel gekocht door de Leidse bibliothecaris en boekenverzamelaar Johannes Thysius (1622-1651). Het luitboek, alsmede de bibliotheek van Thysius, bekend als de “Bibliotheca Thysiana”, zijn nog immer intact en te bezichtigen in Leiden.

Het manuscript bestaat uit meer dan 800 pagina’s met muziek voor vijf, zes- en zevenkorige luit. De muziek stamt uit diverse delen van Europa en bevat ondermeer chanson- en madrigaalintervolaties, danszettingen, fantasieën en liederen. De nieuwe NLV/KVNM editie bestaat uit drie van een harde kaft voorziene delen, verzameld in een stijlvol foudraal.

Het eerste deel, geschreven en samengesteld door Jan Burgers, Louis Grijp, Simon Groot en John Robinson, geeft een gedegen introductie in de historie en achtergronden van het Luitboek van Thysius, alsmede een uitvoerige lijst met concordanties. De overige twee delen vormen de facsimile van het manuscript zelf. Hieronder worden, als voorbeeld, enkele pagina's uit het boek weergegeven.